
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Płońsku przypomina, że bezwzględne stosowanie zaleceń higienicznych przy przygotowywaniu posiłków pozwola uniknąć zatruć pokarmowych.
Drobnoustroje po dostaniu się do jedzenia mogą być przyczyną przykrych dolegliwości żołądkowych i zatruć pokarmowych. Najbardziej niebezpieczne są pałeczki salmonelli oraz gronkowce, które w krótkim czasie powodują objawy takie jak: wymioty, bóle brzucha, biegunka czy gorączka.
W związku z tym należy pamiętać o dokładnym myciu rąk przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłków, myciu owoców i warzyw, zabezpieczaniu jedzenia przed dostępem owadów, wyparzaniu jaj, przechowywaniu żywności w urządzeniach chłodniczych, przygotowywaniu potraw bezpośrednio przed ich podaniem. Należy również unikać potraw przygotowanych z dodatkiem surowych jaj, bez obróbki termicznej, jak na przykład tatar, różnego rodzaju farsze czy kremy. (ko)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie