Reklama

Dbajmy o higienę

06/05/2008 17:26

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Płońsku przypomina, że bezwzględne stosowanie zaleceń higienicznych przy przygotowywaniu posiłków pozwola uniknąć zatruć pokarmowych.

Drobnoustroje po dostaniu się do jedzenia mogą być przyczyną przykrych dolegliwości żołądkowych i zatruć pokarmowych. Najbardziej niebezpieczne są pałeczki salmonelli oraz gronkowce, które w krótkim czasie powodują objawy takie jak: wymioty, bóle brzucha, biegunka czy gorączka.

W związku z tym należy pamiętać o dokładnym myciu rąk przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłków, myciu owoców i warzyw, zabezpieczaniu jedzenia przed dostępem owadów, wyparzaniu jaj, przechowywaniu żywności w urządzeniach chłodniczych, przygotowywaniu potraw bezpośrednio przed ich podaniem. Należy również unikać potraw przygotowanych z dodatkiem surowych jaj, bez obróbki termicznej, jak na przykład tatar, różnego rodzaju farsze czy kremy. (ko)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo plonszczak.pl




Reklama
Wróć do