
Jedna z najważniejszych kwestii jeśli chodzi o tak wymagającą potrawę jak frytki. Ważny jest nie tylko rodzaj tłuszczu, ale także jego ilość, jakość i przede wszystkim świeżość. Najczęściej wybierany do smażenia, zwykle używany również w barach, jest olej rzepakowy. Posiada on wiele zalet w przypadku dania takiego jak frytki. Jedną z podstawowych jest chrupkość, jaką nadaje potrawie, druga to wyrazistość smaku oraz aromat, kolejna, już ostatnia to wydajność. Jak wiadomo olej z rzepaku jest tani co pozwala na przygotowanie dużej porcji dania za niską cenę. Alternatywą do rzepaku możne być również olej słonecznikowy lub w zdrowszej wersji kokosowy. Dobrym zamiennikiem, szczególnie dla frytek "z patelni" jest także smalec.
To pytanie, które bardzo często zadają sobie miłośnicy frytek i na które właściwe nie istnieje jednoznaczna odpowiedź. Każdy smakosz ma bowiem własne upodobania i gusta. Warto jednak przedstawić różnicę smaku pomiędzy grubymi a cienkimi frytkami. Grubsze o wiele lepiej pasują do dań obiadowych, w połączeniu z rybami lub tradycyjnym kotletem schabowym. Cieńsze frytki są delikatniejsze i często w wiele bardziej wypieczone, dlatego świetnie nadają się również do jedzenia jako pojedyncza potrawa. Do krojenia frytek warto używać specjalnego przyrządu, który sprawi, że zostaną one pokarbowane. Jeżeli jednak nie dysponujemy tego rodzaju narzędziami z powodzeniem można także użyć zwyczajnego noża. Wiele sklepów oferuje także smaczne, gotowe frytki w postaci mrożonej. Wybór jest naprawdę duży a sprzedawcy prześcigają się w kształtach, wielkościach oraz rodzajach opakowań. Markety oferują także wyjątkowo atrakcyjne, okresowe promocje. Frytki w promocyjnych cenach na Gazetkowo.pl to szybki, sycący i ekonomiczny pomysł na obiad dla całej rodziny. A stronie internetowej można porównać wiele ofert popularnych marketów i wśród nich znaleźć najlepsze produkty dla siebie.
Kluczowym elementem przyrządzania frytek jest ich smażenie. Warto pamiętać, że w tym przypadku ważna jest przede wszystkim temperatura oleju, jego głębokość oraz rodzaj naczynia w jakim ono przebiega. Frytki można przygotować na kilka sposobów, jednym z nich jest smażenie na patelni. W tym przypadku należy wybrać do tego celu jak najgłębsze naczynie, które powinno być do połowy wypełnione tłuszczem. Bardzo istotne jest aby nie przekroczyć tej granicy, ponieważ podczas smażenia poziom oleju będzie wzrastał. Innym patentem jest przyrządzanie dania we frytkownicy. Jest to wygodna i szybką metoda na smażenie oraz pozwala na zachowanie pełni smaku frytek. Na rynku sprzedaży dostępne są różne rodzaje frytkownic, które różnią się pomiędzy sobą parametrami, szybkością smażenia oraz ilością dodatkowych funkcji. Ostatecznie warto jednak przemyśleć decyzję o zakupie. Istnieje przecież wiele innych sposobów na przygotowanie ulubionej potrawy bez konieczności kupowania specjalnego sprzętu. Przeczytaj o dniu frytek i spraw rodzinie przepyszną niespodziankę!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie