
No i mamy ostatni pełny tydzień tegorocznego karnawału. Tydzień, w którym królować będzie tzw. tłusty czwartek. Proponujemy więc już dziś rozpocząć przygotowania. Dziś więc nasz swojski przepis na faworki.
Oto nasz przepis: 20 dag mąki, 3 żółtka, sól, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie), 1 łyżka spirytusu (lub octu spirytusowego), 50 dag tłuszczu do smażenia (smalec, planta, olej), 10 dag cukru pudru, wanilia, bibuła do osączania.
Mąkę trzeba zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Ma mieć gęstość ciasta kluskowego.
Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, jak najmniej podsypując mąką. Specjalnym radełkiem albo nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz po czym zrobić próbę jego temperatury - wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można zacząć smażenie. Ciasto omieść z mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na duży talerz, oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Następne partie układać w piramidkę. Smacznego.
foto: archiwum
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie