Reklama

Polsko - ukraińskie gotowanie

Zespół Szkół im. Integracji Europejskiej w Nowym Mieście wspólnie ze szkołą w Kijowie realizował projekt „Z tradycją w nowoczesność, czyli polsko-ukraińskie gotowanie”. Efektem projektu jest książka kucharska, zawierająca przepisy polskich i ukraińskich potraw.

Projekt został sfinansowany ze środków Polsko - Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży i obejmował m.in. dwa spotkania młodzieży – w Nowym Mieście oraz w Kijowie. Uczestniczyły w nich dwie dwunastoosobowe grupy uczniów  w wieku 14-18 lat, z Zespołu Szkół w Nowym Mieście oraz 144 Liceum w Kijowie. 

Koordynatorem  projektu jest Anna Wyrwich - nauczyciel języka rosyjskiego i wicedyrektor ZS w Nowym Mieście.

Temat projektu to kuchnia polska i ukraińska, inspirowana kulinarnymi tradycjami obu krajów a zestawiona z dzisiejszymi przyzwyczajeniami odżywiania się współczesnej młodzieży. Efektem kulinarnego projektu jest wydanie polsko-ukraińskiej książki kucharskiej.

Materiały do książki pozyskiwano w Polsce i na Ukrainie, odbyły się m.in. warsztaty z dietetykiem, gospodyniami, szefami kuchni, pasjonatami tradycyjnej kuchni. Szkoła w Nowym Mieście przygotowała popołudnie kultury polsko - ukraińskiej, a na Ukrainie odbyła się  wystawa „Modnie być zdrowym”.

Odbywały się różnorodne warsztaty kulinarne dotyczące tradycyjnej kuchni polskiej  i kuchni fit. Część z nich odbywała się w szkole w Nowym Mieście, ale były również warsztaty wyjazdowe: dwukrotnie w Młynie Gąsiorowo w Gąsiorowie, siedzibie Stowarzyszenia Kobiet „Karolina” w Karolinowie, czy Toruńskim Żywym Muzeum Piernika i Manufakturze Cukierków.

W czasie spotkania w Kijowie odbywały się kulinarne i artystyczne warsztaty, spotkania, wycieczki. Były również warsztaty rękodzieła ukraińskiej dekoracyjno-zdobniczej sztuki ludowej, podczas których młodzież przygotowywała  okładkę książki kucharskiej, czy też warsztaty  z grupą eventową „Art. Animator” - uczniowie podczas pracy w międzynarodowych grupach opracowali projekt przyjęcia. Uczestniczyli również w uroczystości otwarcia Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego, odwiedzili kozacką wioskę Mamajewa Sloboda. Zwiedzili mnóstwo ciekawych miejsc i o kulinarnym projekcie rozmawiali z Aleksandrem Jaremo - wiceministrem Młodzieży i Sportu Ukrainy.

Uroczyste spotkanie na zakończenie projektu odbyło się w Nowym Mieście - wówczas wręczono certyfikaty uczestnictwa i podziękowania. (ko)

foto: zbiory ZS Nowe Miasto

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo plonszczak.pl




Reklama
Wróć do