Reklama

Zbierajmy grzyby z rozwagą

25/09/2007 22:28

Trwa sezon grzybowy. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Płońsku radzi, aby zbierać tylko te grzyby, które znamy i wiemy na pewno, że są jadalne.

Nie powinniśmy zbierać grzybów bardzo młodych, trudnych do rozpoznania, z pleśnią i larwami owadów. Lepiej nie zbierać samych kapeluszy, grzybów rosnących w sąsiedztwie dużych zakładów przemysłowych, wysypisk śmieci, dróg o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają zanieczyszczenia środowiska.

Należy również pamiętać, że grzyby są potrawą ciężkostrawną i nie powinno się ich podawać małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku i cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Potrawy z grzybów należy spożywać tuż po przyrządzeniu, nie powinno się ich przechowywać w lodówce, gdyż łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące. Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. W przypadku podejrzenia zatrucia bezzwłocznie należy zgłosić się do lekarza. (ko)

foto: archiwum

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo plonszczak.pl




Reklama
Wróć do