
Płoński szpital chce uruchomić ośrodek leczenia otyłości i nadwagi. Wprowadzony jakiś czas temu dietetyczny catering cieszy się zainteresowaniem, więc szpital chce, można powiedzieć, pójść dalej.
Podczas czwartkowego posiedzenia rady społecznej płońskiego szpitala (14 czerwca), dyrektor Paweł Obermeyer mówił, iż dochody z dietetycznego cateringu bilansują koszty żywienia pacjentów szpitala.
- Zamierzamy to rozwinąć – powiedział podczas czwartkowych obrad dyrektor, dodając, że pomysł jest taki, by w ramach diabetologii i działu żywienia uruchomić ośrodek leczenia otyłości i nadwagi, łącznie z rehabilitacją, oraz konsultacjami chirurgicznymi, co miałoby wpływ na sytuację ekonomiczną, jak i wizerunkową szpitala.
Zdaniem dyrektora szpital jest przygotowany do wprowadzenia tego pomysłu w życie.
- Mamy kadrę, uruchomiliśmy eksperymentalnie dietę pudełkową, czyli dietetyczny catering, mamy fizjoterapeutów, którzy są zainteresowany tym pomysłem i jest grupa 500 osób, które obecnie korzystają z diety pudełkowej – powiedział dopytywany przez dziennikarzy dyrektor szpitala, dodając, że jeśli chodzi o zabiegi chirurgiczne, szpital obecnie nie dysponuje koniecznym sprzętem, jak np. specjalny stół chirurgiczny, co nie wyklucza takich zabiegów w przyszłości. - Moglibyśmy być ośrodkiem, który by szkolił i jednocześnie oprócz diety, oferowałby zabezpieczenie medyczne.
Pomysł ma być wprowadzany w życie w najbliższym czasie.
tekst i foto: Katarzyna Olszewska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie