
Płyta grzewcza to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W zależności od preferencji oraz potrzeb użytkowników można dobrać sprzęt, który będzie funkcjonalny w korzystaniu, efektowny i sprawny. Jaką płytę wybrać?
RODZAJE PŁYT DO ZABUDOWY
Płyty grzewcze dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego źródła ciepła korzystają. Wyróżniamy:
PŁYTY GAZOWE – tradycyjna płyta zasilana płomieniami. Naczynia podczas gotowania ustawiamy na specjalnym ruszcie. Występuje w wersji z otwartym ogniem oraz w nowoczesnym wariancie bez płomieni. W drugiej opcji ogień spalany jest pod wytrzymałym szkłem. To idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie chcemy zachować bezpieczeństwo użytkowania,
PŁYTY ELEKTRYCZNE – działa dzięki grzałkom umieszczonym pod szklaną płytą. Obecnie to jedno z najtańszych rozwiązań na rynku. Niezawodne przez lata, wytrzymałe i nie wymagają zakupu specjalnych naczyń czy garnków. Funkcjonują, zużywając energię elektryczną, co pozwala stosować je w miejscach, gdzie nie ma dostępu do gazu,
PŁYTY INDUKCYJNE – najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie, a jednocześnie jedno z najbezpieczniejszych. Płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, zapobiegając ryzyku poparzenia,
PŁYTY KOMBINOWANA – ciekawą opcją są modele, które łączą w sobie urządzenie działające na gaz i indukcję. Szczególnie docenią je osoby, często korzystające z kuchni – restauracje, przedszkola czy stołówki. W przypadku przerw w prazie lub dostawi gazu, wystarczy przełączyć płytę i kontynuować gotowanie.
Jaką płytę do zabudowy wybrać?
Szeroki wybór płyt do zabudowy, które można znaleźć np. tutaj: morele.net/kategoria/plyty-do-zabudowy-527/ sprawia, że trudno podjąć decyzję. Szukając najlepszego sprzętu, warto wziąć pod uwagę liczbę domowników i dopasować do niej wielkość urządzenia grzewczego. Przy dużej rodzinie doskonale sprawdzi się płyta gazowa z 4- lub 5-cioma palnikami. Natomiast w przypadku singla lub pary idealnym wyborem będzie niewielka płyta indukcyjna.
Płyty grzewcze dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego źródła ciepła korzystają. Wyróżniamy:
płyty gazowe – tradycyjna płyta zasilana płomieniami. Naczynia podczas gotowania ustawiamy na specjalnym ruszcie. Występuje w wersji z otwartym ogniem oraz w nowoczesnym wariancie bez płomieni. W drugiej opcji ogień spalany jest pod wytrzymałym szkłem. To idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie chcemy zachować bezpieczeństwo użytkowania,
płyty elektryczne – działa dzięki grzałkom umieszczonym pod szklaną płytą. Obecnie to jedno z najtańszych rozwiązań na rynku. Niezawodne przez lata, wytrzymałe i nie wymagają zakupu specjalnych naczyń czy garnków. Funkcjonują, zużywając energię elektryczną, co pozwala stosować je w miejscach, gdzie nie ma dostępu do gazu,
płyty indukcyjne – najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie, a jednocześnie jedno z najbezpieczniejszych. Płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, zapobiegając ryzyku poparzenia,
płyty kombinowana – ciekawą opcją są modele, które łączą w sobie urządzenie działające na gaz i indukcję. Szczególnie docenią je osoby, często korzystające z kuchni – restauracje, przedszkola czy stołówki. W przypadku przerw w prazie lub dostawi gazu, wystarczy przełączyć płytę i kontynuować gotowanie.
Szeroki wybór płyt do zabudowy, które można znaleźć np. tutaj: morele.net/kategoria/plyty-do-zabudowy-527/ sprawia, że trudno podjąć decyzję. Szukając najlepszego sprzętu, warto wziąć pod uwagę liczbę domowników i dopasować do niej wielkość urządzenia grzewczego. Przy dużej rodzinie doskonale sprawdzi się płyta gazowa z 4- lub 5-cioma palnikami. Natomiast w przypadku singla lub pary idealnym wyborem będzie niewielka płyta indukcyjna.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie