Reklama

Jakie są rodzaje płyt do zabudowy i którą wybrać?

Płyta grzewcza to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W zależności od preferencji oraz potrzeb użytkowników można dobrać sprzęt, który będzie funkcjonalny w korzystaniu, efektowny i sprawny. Jaką płytę wybrać?

RODZAJE PŁYT DO ZABUDOWY

Płyty grzewcze dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego źródła ciepła korzystają. Wyróżniamy:

PŁYTY GAZOWE – tradycyjna płyta zasilana płomieniami. Naczynia podczas gotowania ustawiamy na specjalnym ruszcie. Występuje w wersji z otwartym ogniem oraz w nowoczesnym wariancie bez płomieni. W drugiej opcji ogień spalany jest pod wytrzymałym szkłem. To idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie chcemy zachować bezpieczeństwo użytkowania,

PŁYTY ELEKTRYCZNE – działa dzięki grzałkom umieszczonym pod szklaną płytą. Obecnie to jedno z najtańszych rozwiązań na rynku. Niezawodne przez lata, wytrzymałe i nie wymagają zakupu specjalnych naczyń czy garnków. Funkcjonują, zużywając energię elektryczną, co pozwala stosować je w miejscach, gdzie nie ma dostępu do gazu,

PŁYTY INDUKCYJNE – najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie, a jednocześnie jedno z najbezpieczniejszych. Płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, zapobiegając ryzyku poparzenia,

PŁYTY KOMBINOWANA – ciekawą opcją są modele, które łączą w sobie urządzenie działające na gaz i indukcję. Szczególnie docenią je osoby, często korzystające z kuchni – restauracje, przedszkola czy stołówki. W przypadku przerw w prazie lub dostawi gazu, wystarczy przełączyć płytę i kontynuować gotowanie.

Jaką płytę do zabudowy wybrać?

Szeroki wybór płyt do zabudowy, które można znaleźć np. tutaj: morele.net/kategoria/plyty-do-zabudowy-527/ sprawia, że trudno podjąć decyzję. Szukając najlepszego sprzętu, warto wziąć pod uwagę liczbę domowników i dopasować do niej wielkość urządzenia grzewczego. Przy dużej rodzinie doskonale sprawdzi się płyta gazowa z 4- lub 5-cioma palnikami. Natomiast w przypadku singla lub pary idealnym wyborem będzie niewielka płyta indukcyjna.

Rodzaje płyt do zabudowy

Płyty grzewcze dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego źródła ciepła korzystają. Wyróżniamy:

  • płyty gazowe – tradycyjna płyta zasilana płomieniami. Naczynia podczas gotowania ustawiamy na specjalnym ruszcie. Występuje w wersji z otwartym ogniem oraz w nowoczesnym wariancie bez płomieni. W drugiej opcji ogień spalany jest pod wytrzymałym szkłem. To idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie chcemy zachować bezpieczeństwo użytkowania,

  • płyty elektryczne – działa dzięki grzałkom umieszczonym pod szklaną płytą. Obecnie to jedno z najtańszych rozwiązań na rynku. Niezawodne przez lata, wytrzymałe i nie wymagają zakupu specjalnych naczyń czy garnków. Funkcjonują, zużywając energię elektryczną, co pozwala stosować je w miejscach, gdzie nie ma dostępu do gazu,

  • płyty indukcyjne – najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie, a jednocześnie jedno z najbezpieczniejszych. Płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, zapobiegając ryzyku poparzenia,

płyty kombinowana – ciekawą opcją są modele, które łączą w sobie urządzenie działające na gaz i indukcję. Szczególnie docenią je osoby, często korzystające z kuchni – restauracje, przedszkola czy stołówki. W przypadku przerw w prazie lub dostawi gazu, wystarczy przełączyć płytę i kontynuować gotowanie.

Jaką płytę do zabudowy wybrać?

Szeroki wybór płyt do zabudowy, które można znaleźć np. tutaj: morele.net/kategoria/plyty-do-zabudowy-527/ sprawia, że trudno podjąć decyzję. Szukając najlepszego sprzętu, warto wziąć pod uwagę liczbę domowników i dopasować do niej wielkość urządzenia grzewczego. Przy dużej rodzinie doskonale sprawdzi się płyta gazowa z 4- lub 5-cioma palnikami. Natomiast w przypadku singla lub pary idealnym wyborem będzie niewielka płyta indukcyjna.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo plonszczak.pl




Reklama
Wróć do