
W polskich domach mięta funkcjonuje najczęściej jako dodatek do drinku lub parzone ziółka. Jak możesz ją wykorzystać w kuchni? Pomysły na użycie mięty.
Odważne sałatki z miętą
Rozerwij kilka liści na segmentach pomarańczy i grejpfrutów, a następnie skrop pieprzną oliwą z oliwek. Możesz też wrzucić całe liście z czarnymi oliwkami, cienko pokrojonym koprem włoskim i cząstkami pomarańczy. Cytrusy są naturalnym partnerem mięty w sałatkach, ale ostre i pieprzne smaki są również mile widziane. Mięta może subtelnie osłodzić prostą, wyrazistą sałatkę z rukoli i tartego parmezanu.
Makaron z miętą
Mięta świetnie sprawdza się do dań z makaronem.. Ponieważ zioło to dobrze komponuje się zarówno z masłem, jak i oliwą z oliwek, jest łatwym dodatkiem do sosów na bazie oleju do spaghetti. Wypróbuj pyszne połączenie spaghetti z pyłkiem kopru włoskiego, skórką pomarańczową, czosnkiem i miętą. Miętowy groszek, wrzucony z masłem i pecorino, jest świetnym dodatkiem do małych, grubych makaronów. No i oczywiście pesto. Nie twierdzę, że powinieneś zrobić wyłącznie miętowe pesto, ale dodanie odrobiny mięty do bazylii (i pistacji) może podkręcić aromat sosu.
Mięta dobrze komponuje się również z mięsnymi sosami. Dodaj trochę mięty w ostatniej sekundzie, a połączenie tych smaków pozytywnie Cię zaskoczy.
Ożyw duszone potrawy za pomocą mięty
Wiele duszonych potraw pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie mięta jest częstym, chłodzącym dodatkiem do ciepłych dań z mięsa i suszonych owoców. Smaki takie jak jagnięcina, suszona morela i kolendra są doskonałymi połączeniami dla mięty. Po więcej ciekawych porad zapraszamy na medicot strona z ciekawymi poradami.
Te właściwości chłodzące są również mile widziane wszędzie tam, gdzie obecne są wolno gotowane pomidory, wspólny element wielu duszonych potraw. Mięsny smak gotowanych pomidorów, zwłaszcza gdy są one wzmocnione mięsem w duszonym daniu, wymaga lekkiego akcentu mięty. Kilka zerwanych listków sprawi, że ciężki sos będzie o wiele lżejszy.
Kontrast dla chilli
Włosi i Marokańczycy rozumieją złożony związek między miętą i chili, który wykorzystują w makaronach, przyprawach i nie tylko. Mięta i odrobina tłuszczu chłodzą chili, jednocześnie wydobywając ich smak.
Mięta w deserach
Listki mięty ułożone na babeczce lub lodach cytrynowych to pomysł na urozmaicenie banalnego deseru, Jeśli lubisz smak i aromat mięty możesz dodawać ją do słodyczy w każdej postaci. Idealnie łączy się z sokiem z cytryny i gorzką czekoladą, dlatego pomyśl o niej zanim przyrządzisz sorbet lub mus czekoladowy.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie