
Tradycje ziemi płońskiej
We wtorek, 6 marca, po raz trzeci odbyła się konferencja pod hasłem „Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej”, będąca podsumowaniem projektu „Promocja i ochrona produktów regionalnych i tradycyjnych”, realizowanego przez MODR w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku. Konferencji towarzyszyła wystawa prezentująca regionalne wyroby, dzieła twórców z Art Płony oraz wykład. Na koniec odbyła się degustacja tradycyjnych potraw.
Kobieta przedsiębiorcza
Konferencja zorganizowana pod hasłem „Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej” odbyła się w ramach podsumowania projektu „Promocja i ochrona produktów regionalnych i tradycyjnych”. Projekt realizowany był przez 6 lat w pięciu powiatach (Płońsk, Pułtusk, Mława, Ciechanów, Żuromin). Organizatorem i pomysłodawcą jest MODR w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku.
- Głównym założeniem kilkuletniego projektu było promowanie produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, związanych z tradycjami regionów północnego Mazowsza - mówi koordynator projektu, sfinansowanego przez Urząd Marszałkowski woj. Mazowieckiego, Danuta Arcipowska. - Istotnym celem było również ożywienie zanikającej powoli tradycji kulinarnych i nie tylko. W ramach projektu organizowane były akcje szkoleniowo-informacyjne.
Na szkoleniach kursanci (30 z każdego powiatu) byli informowani jakie produkty wybrać, jakie kryteria powinny spełniać, jak je zarejestrować i wypromować. Oferty skierowane były do rolników zainteresowanych tego typu produkcją, a co za tym idzie czerpaniem zysków ze sprzedaży produktów regionalnych.
Zadaniem wtorkowej konferencji było przedstawienie uczestnikom zagadnień związanych z dziedzictwem kulturowym mazowieckiej wsi, jako nierozerwalnego elementu produktów tradycyjnych i regionalnych.
Po uroczystym otwarciu konferencji odbyła się prezentacja dotychczasowych działań oddziału Poświętne na rzecz wytwarzania, promocji i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych na terenie północnego Mazowsza.
Program konferencji objął również wykład pt. „Dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi”, który wygłosiła dr Irena Kotowicz - Borowy, st. kustosz Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Ciechanowie i kierownik Zakładu Dziedzictwa Kulturowego i Turystyki Edukacyjnej SGGW w Warszawie.
Pisanki, biżuteria, potrawy
Konferencji towarzyszyły prezentacje dziedzictwa kulturowego i tradycyjnych wyrobów z terenu powiatu płońskiego. Na korytarzu centrum edukacyjno-konferencyjnego zobaczyć można było dzieła lokalnych twórców oraz wyroby wytwarzane na terenie powiatu płońskiego.
Swoją twórczość zaprezentowali artyści skupieni w Stowarzyszeniu Twórców Ziemi Płońskiej „Art Płona”, między innymi zobaczyć można było rzeźby Wiktora Naumowa i Mieczysława Lisowskiego, obrazy Krzysztofa Krawczyka i Zbigniewa Wiśniewskiego, obejrzeć płaskorzeźby, rzeźby i poczytać poezję Stanisława Wątkowskiego.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się wyroby Doroty Morawieckiej z Jońca, autorki i wykonawczyni fantazyjnych pisanek. Pisanki wykonane były metodą batiku (z użyciem wosku).
Na kolejnym stoisku można było zakupić kilka rodzajów naturalnego, pszczelego miodu oraz świec o przeróżnych kształtach, z naturalnego pszczelego wosku. Właścicielką pasiek i autorką świec jest Ewa Dąbrowska z Kroczewa, kontynuatorka rodzinnej tradycji, związanej z pszczelarstwem.
Swoje prace prezentował również klub 4-H Muchomorki z Baboszewa, prowadzony z inicjatywy i pod okiem Joanny Sędzickiej, nauczycielki plastyki Gimnazjum w Baboszewie. Można było obejrzeć, bądź zakupić, własnoręcznie wykonane z masy papierowej lub gliny samoutwardzalnej korale, tkane obrazki, naszyjniki z pestek, serwetki wykonane szydełkiem itp.
Finalną częścią wtorkowej konferencji była degustacja tradycyjnych potraw oraz zwiedzanie Szlaku Sienkiewiczowskiego.
Ola Kornatowska
Kalendarium projektu
2000 - udział w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, którego ideą było ratowanie od zapomnienia polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz wsparcie działań w tworzeniu dodatkowego dochodu w gospodarstwach rolnych poprzez przetwarzanie własnych produktów i ich sprzedaż. Od 2000 roku lokalni rolnicy już 6 razy brali udział w konkursie.
2002 - prezentacja lokalnych potraw tradycyjnych w gospodarstwie agroturystycznym Anny i Arkadiusza Oliszewskich Leśniczówka Paryż we wsi Rzy (gm. Sochocin). Gośćmi specjalnymi spotkania byli prezydent RP Aleksander Kwaśniewski oraz 15 ambasadorów państw Unii Europejskiej. W tym samym roku wydana została ulotka pt. „Dziedzictwo kulinarne mazowieckiej wsi”, zawierająca przedstawienie szczególnej roli tradycji w okresie świąt oraz przepisy zebrane od gospodyń wiejskich.
2005 - I seminarium „Kobieta Przedsiębiorcza w Unii Europejskiej”.
2006 - przedstawienie w czasie Mazowieckich Dni Rolnictwa projektu „Produkty tradycyjne i regionalne szansą na rozwój mazowieckiej wsi”, na którym rolnicy prezentowali swoje regionalne potrawy.
Ważnym wydarzeniem 2006 roku był także Jesienny Jarmark „Od pola do pola”, na którym przybliżono mieszkańcom wsi i miast możliwości rozwoju wielu form przedsiębiorczości wiejskiej.
(foto: Katarzyna Olszewska)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie