
W związku z pojawianiem się kolejnych ognisk ptasiej grypy na Mazowszu służby sanitarne i weterynaryjne, również w powiecie płońskim, zostały postawione w stan gotowości.
Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Płońsku przypomina, że żywność pochodzenia zwierzęcego, jaką jest mięso drobiu, nie stanowi zagrożenia dla ludzi, jeśli jest poddana obróbce termicznej powyżej 70 stopni Celsjusza.
Należy pamiętać, by nie spożywać surowych jaj, a podczas przechowywania oddzielić je od innej żywności, zachować ostrożność przy stosowaniu jaj do sporządzenia potraw (parzyć skorupki, myć ręce w ciepłej wodzie z mydłem) - również z uwagi na ryzyko zakażenia salmonellą.
Wirus H5N1 może pozostawać na upierzeniu ptactwa, dlatego należy zachować zaostrzony reżim higieniczny podczas wszelkich kontaktów z drobiem. Szef wydziału zarządzania kryzysowego w płońskim starostwie, Tadeusz Ignał informuje, że obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa o zakazie sprzedaży żywego ptactwa na targowiskach, organizacji wystaw, pokazów oraz zakaz przebywania ptactwa domowego na otwartej przestrzeni. (ko)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie