
Mamy kolejny wystrzał w politycznej wojnie po odwołaniu przez zarząd powiatu dyrektora szpitala Pawła Obermeyera.
Pisaliśmy już o tym wielokrotnie - poniżej linki do materiałów:
https://plonszczak.pl/artykul/dyrektor-szpitala-odwolany/941257
https://plonszczak.pl/artykul/stanowisko-psl-w-sprawie/941888
https://plonszczak.pl/artykul/pawla-obermeyera-oswiadczenie/942115
https://plonszczak.pl/artykul/kolejne-glosy-w-sprawie/942725
https://plonszczak.pl/artykul/konwent-wojtow-i-burmistrzow/943159
https://plonszczak.pl/artykul/przyszedl-email-ktory/943250
https://plonszczak.pl/artykul/pawla-obermeyera-apel/943376
https://plonszczak.pl/artykul/o-odwolaniu-dyrektora/944041
Dziś oświadczenie Pawła Obermeyera, który w wysłanym mailu pisze: „Załączam moje oświadczenie w którym odnoszę się do publicznego i kłamliwego formułowania oskarżeń w stosunku do mnie przez Starostę Powiatu Płońskiego. Będę zobowiązany za publikację tego materiału w całości. Opinia publiczna powinna poznać prawdziwe fakty w tej sprawie.
Poniżej owe oświadczenie:
Szanowni Państwo,
W związku z nieprawdziwym oświadczeniem Pani Starosty w sprawie mojego odwołania, postanowiłem przedstawić Państwu moje stanowisko w tej sprawie.
Od ponad dwóch lat, jako dyrektor szpitala i lekarz, propagowałem ideę zdrowego stylu życia i profilaktyki zdrowotnej. Właśnie dlatego stworzyłem pododdział diabetologii a następnie, przy współpracy z wybitnymi ekspertami, powołaliśmy do życia projekt cateringu dietetycznego Doktor Haus, który stał się przedmiotem nieuzasadnionych ataków medialnych ze strony Pani Starosty. Wyjaśniam, że działania związane z projektem edukacyjnym „Zadbaj o swoje zdrowie z Doktorem Hausem” mają charakter wielopłaszczyznowy i dają nieograniczone możliwości wielokierunkowego rozwoju szpitala, jak również budowania profilaktyki zdrowotnej w lokalnej społeczności. W dobie nadwagi, otyłości i chorób cywilizacyjnych jest to niezwykle istotne dla zdrowia i życia ludzi. Próbowałem to wyjaśniać przez wiele miesięcy władzom Powiatu i z żalem stwierdzam, że wizja merytoryczna i chęć rozwoju oraz krótkowzroczność i chęć niszczenia to niezbyt udane zestawienie.
Dziś, kiedy zderzamy się boleśnie z epidemią koronawirusa, kondycja zdrowotna społeczeństwa nabiera jeszcze większego znaczenia. Już niebawem projekty profilaktyczne zdominują cywilizowany świat, bo tylko silne i zdrowe społeczeństwa będą zdolne oprzeć się kolejnym epidemiom. Tę ideę propaguje m.in. dr Tedros Adhanom Ghebreyesus - Dyrektor WHO, ale też inni wybitni specjaliści.
Przechodząc do sedna sprawy informuję, że wprowadzenie programu diety pudełkowej miało na celu m.in. uzyskanie dodatkowego przychodu dla Szpitala, ale też umożliwienie SPZ ZOZ udziału w projektach organizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia jak również rozpoczęcie długoterminowych działań nakierowanych na pozyskanie innych źródeł przychodów. Niektóre z nich poniżej Państwu przybliżę:
Wokół kuchni Doktora Hausa narosło wiele mitów, a lokal na Północnej staje się niemal legendarny. Wyjaśniając zacznę od zacytowania słów Pani Starosty:
„Nie stać szpitala było na termometry, ale na wynajmowanie lokalu za ponad 22 tys. zł miesięcznie(!) do produkcji diety Dr Hausa na ulicy Północnej - już tak.”
Otóż jednym z powodów wynajęcia lokalu przy ul. Północnej był zamiar wyremontowania kuchni szpitalnej, której stan techniczny i sanitarny wskazuje na konieczność natychmiastowego jej zamknięcia. Zgłaszałem ten fakt do Starostwa i podjąłem stosowne kroku w celu wyceny inwestycji i rozpoczęcia prac budowlanych. Budżet przedsięwzięcia wraz z niezbędnym wyposażeniem oszacowany został przez rzeczoznawców na ok. 4 miliony złotych z zastrzeżeniem, że wyłączenie kuchni z użytkowania potrwa kilkanaście miesięcy. Planowałem, aby w tym czasie posiłki dla pacjentów szpitala były przygotowywane w kuchni przy ul. Północnej. To optymalne rozwiązanie zważając na skalę zapotrzebowania (ok. 1200 posiłków dziennie; ok. 300 pacjentów po 4 posiłki na dobę).
Taka liczba posiłków wymaga odpowiedniego zaplecza sprzętowego i powierzchniowego oraz, co najważniejsze, musi być przygotowana w miejscu bezpiecznym pod względem sanitarno-epidemiologicznym, wymaganym bezwzględnie przy masowej produkcji żywości. Czynsz za wspomniany lokal, w wys. 22 000 /msc, to nie jest kwota za wynajem ścian. Zarządzający obiektem opracował i wdrożył kompleksowy projekt technologiczny, wyposażył lokal w instalację wodno - kanalizacyjną, elektryczną, C.O. i wentylację. Powstało szereg niezbędnych pomieszczeń: część magazynowa, socjalna, kuchnia główna, pomieszczenia do schładzania i konfekcjonowania potraw, etc. Lokal wyposażony jest w wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny i profesjonalne komory chłodnicze. Zarządzający lokalem opracował i wdrożył księgi GHP/GMP i plan HACCP, uzyskał pozytywną opinię z zakresu ochrony przeciwpożarowej oraz pozwolenie od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.
Dziś, w czasie epidemii, kiedy konieczna jest zmiana w dystrybucji posiłków
z racji bezpieczeństwa sanitarnego, kuchnia krytykowana przez Panią Starostę, stała się PRAWIE kołem ratunkowym dla szpitala. Do lokalu przy Północnej została przeniesiona produkcja posiłków dla pacjentów szpitala, niestety tylko na 1 dzień, bo prawdopodobnie ktoś się zorientował, że racja byłaby po mojej stronie i dlatego, kuchnia została przeniesiona ponownie na teren szpitala. Przypadek? Nie sądzę. Cieszę się, że taka możliwość była, choć znowu polityka wzięła górę.
Jednocześnie zapraszam Zarząd Powiatu do wizytacji lokalu. Warto przekonać się, za co szpital płacił. Niestety mimo 8-miesiecznego tzw. audytu, który Starostwo prowadziło w szpitalu, nikt nie pokusił się o odwiedzenie starej kuchni szpitalnej, nikogo też nie udało się zaprosić do „nowej kuchni”.
2. Badania kliniczne
W celu pozyskania przez Szpital w Płońsku programów z zakresu badań klinicznych, poza bazą lokalową i odpowiednią kadrą medyczną, konieczne było zapewnienie uczestnikom badania klinicznego diety, restrykcyjnie obwarowanej wymogami protokołu badawczego. Dzięki diecie pudełkowej szpital spełnił ten wymóg doskonale. Badanie kliniczne dla osób zdrowych rozpoczęte w styczniu 2020., po ponad 1,5 roku międzynarodowych audytów i przygotowań, w tym także audytów kuchni, gdzie są produkowane posiłki, stworzyło możliwość zarobienia przez szpital ok. 800 tys. zł. (oczywiście badanie zostało obecnie przerwane z powodu epidemii, ale zostanie ukończone w terminie wskazanym przez Sponsora). Dzięki badaniu klinicznemu zarabia kadra medyczna zaangażowana do badania, pracownicy laboratorium, są przychody ze sprzedaży posiłków dla uczestników badania.
Nie byłoby ww. pieniędzy, gdyby nie dieta pudełkowa, co mocno podkreślam.
Ponadto korzyść odniosła sama placówka w zakresie poprawy jakości opieki medycznej, stosowanych procedur etc. Dodam, że pomieszczenia kuchni szpitalnej w SPZ ZOZ, ze względu na fatalny stan sanitarny, nie przeszłyby podstawowych audytów, nie wspominając już o wizytacjach międzynarodowych.
3. Mazowieckie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności Specjalnego Przeznaczenia Medycznego.
Jednym z pomysłów rozwoju szpitala, na bazie diety pudełkowej i pozyskana środków finansowych z funduszy unijnych, było utworzenie na terenie placówki Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności Specjalnego Przeznaczenia Medycznego (w procesie tym uczestniczyła Pani Starosta, uzyskaliśmy pozytywną opinię Rady Społecznej w tej sprawie). Nawiązaliśmy współpracę z Narodowym Instytutem Leków, a następnie Złożyliśmy stosowny wniosek o wpisanie ww. przedsięwzięcia do Kontraktu Terytorialnego.
Wartość projektu to ponad 51 milionów zł.
Tu także musieliśmy spełnić szereg warunków, jak np. nawiązanie współpracy z ośrodkami naukowymi, firmami farmaceutycznymi i podmiotami prowadzącymi badania kliniczne, ale także zapewnienie odpowiedniej diety i zaplecza do jej wytwarzania.
Program wprowadzony w Szpitalu w zakresie diety oraz przygotowanie ośrodka do badań klinicznych, pozwoliły na spełnienie już dwóch wymogów wskazanych w procedurze pozyskiwania ww. funduszy, co zdaje się pomijać w swoich wypowiedziach Pani Starosta.
Głównym celem wspomnianego projektu jest opracowywanie nowych produktów z sektora żywności specjalnego przeznaczenia medycznego z przeznaczeniem dla osób chorych i/lub wymagających rekonwalescencji oraz przygotowujących się do poważnych zabiegów operacyjnych. Narodowy Instytut Leków miałby opracowywać w skali laboratoryjnej recepturę żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, a SPZZOZ w Płońsku miałby wytwarzać opracowane przez NIL produkty w skali demonstracyjnej i sprawdzać ich skuteczność w prowadzonych przez siebie badaniach (badania kliniczne lub eksperymenty medyczne).
Budowa Mazowieckiego Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności Specjalnego Przeznaczenia Medycznego miało umożliwić utworzenie unikatowego w skali kraju projektu a wytworzone nowe produkty miałyby być sprzedawane producentom żywności chcącym zwiększać swoją konkurencyjność szczególnie w województwie mazowieckim, ale również w kraju i w Europie.
4. Akredytowane Centrum Leczenia Otyłości
Szpital rozpoczął organizację Akredytowanego Centrum Leczenia Otyłości, którego podstawą jest żywienie dostosowane indywidualnie do chorych, które miało być dostarczane właśnie w formie diety pudełkowej, opracowanej we współpracy z lekarzem i dietetykiem klinicznym.
Zaczęliśmy gromadzić odpowiedni sprzęt wymagany przy akredytacji CLO (m.in.: łóżka o określonej wytrzymałości, odpowiednie wagi, taborety etc.). Pozyskaliśmy też kadrę medyczną, m.in. lekarza z certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Certyfikacji i Akredytacji prowadzonego przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością. Zostało wdrożenie w życie procesu akredytacyjnego. Wierzę, że mój następca nie zaprzepaści tego przedsięwzięcia, bowiem liczba osób z nadwagą i otyłością rośnie w zastraszającym tempie i taki ośrodek jest bardzo potrzebny.
5. Projekt profilaktyki i leczenia otyłości oraz wad postawy u dzieci
Szpital wystosował formalne zgłoszenie do projektu w ramach Narodowego Programu Zdrowia, który dotyczy zwalczania otyłości u dzieci oraz wad postawy. Są to dwa programy w ramach Osi Priorytetowej RPO WM 2014-2020 nr 9.2.2 finansowane ze środków unijnych. Celem projektu jest zwiększenie wykrywalności otyłości u 500 dzieci z klas I-VI szkół podst. z Powiatu Płońskiego i Powiatu Ciechanowskiego w latach 2020-2022.
W ramach interwencji terapeutycznej poza konsultacjami i zajęciami rehabilitacyjnymi jest przewidziana dieta pudełkowa, jako podstawowy element ww. programu. Łączny budżet obu projektów to ponad 3 mln zł.
6. Wizerunek szpitala i społeczna odpowiedzialność za postawy prozdrowotne mieszkańców Powiatu Płońskiego.
Dieta pudełkowa, od ponad 2 lat, poprawia wizerunek SPZ ZOZ. Setki osób, dzięki diecie Doktora Hausa, zmieniło swoje zwyczaje żywieniowe i zgubiło nadmierne kilogramy, chorzy na cukrzycę zgłaszali istotne poprawienie parametrów glikemii. Ponadto w ramach działań szpital organizował akcje edukacyjne i badania profilaktyczne dla mieszkańców. Organizowane były konferencje na temat żywości i żywienia z udziałem znamienitych osobistości jak prof. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska z WUM, czy Minister Jarosław Pinkas, obecny Główny Inspektor Sanitarny, który osobiście wyraził uznanie dla inicjatywy Doktor Haus. Przeprowadzone były liczne wykłady i prelekcje na temat odżywiania w szkołach, urzędach, organizacjach pozarządowych etc. Szkoda, że Powiat nie dostrzega ewidentnych korzyści społecznych związanych z tym projektem i nie widzi jego potencjału.
7. Namioty przed szpitalem do wstępnej kwalifikacji chorych
Na koniec odniosę się do słów Starosty na temat namiotów przed szpitalem, których niestety nie zdążyłem przystosować do wstępnej kwalifikacji chorych, wymuszonej epidemią, gdyż zostałem odwołany ze stanowiska w trakcie tego procesu. Oto te słowa: „…czarny, nikomu niepotrzebny namiot przed szpitalem, nie odebrany przez sanepid, nie skonsultowany z lekarzami. Po co, dla kogo, dlaczego tam stoi? Kto w szpitalu potrafi dziś odpowiedzieć? Nikt. Miesięcznie za wynajem namiotu szpital miał płacić 6600 zł.”
Niech wątpliwości w tym zakresie rozwieje oświadczenie Pana Roberta Krysiaka, Prezesa firmy, która postawiła namioty:
„Namioty jak również ich transport, montaż, podłoga, przyłącza elektryczne, oświetlenie zostały przekazane szpitalowi bezpłatnie. Od 11 lat, jako osoba prywatna wspieram działalność szpitala uczestnicząc w akcjach charytatywnych, nie pobierając za to wynagrodzenia, np. za oprawę muzyczną Balu Ostatkowego im. Jerzego Szymczaka. Z uwagi na fakt, że namioty są własnością mojej firmy, wyceniliśmy taką usługę, aby oszacować realną wielkość darowizny. Sposób wyliczenia wg. stawek rynkowych, uwzględniających fakt, że poszycia namiotów nie będą nadawały się do użycia ponownego po okresie wynajmu ze względu bezpieczeństwo sanitarne (nasza firma w tych namiotach często serwuje posiłki).
Na powyższą darowiznę mieliśmy zawrzeć stosowną umowę darowizny do końca marca.”
Dla jasności dodam, że żadna umowa handlowa w tym zakresie nie została przeze mnie podpisana, wobec tego kłamstwem jest stwierdzenie Pani Starosty, że za wynajem namiotu szpital miał płacić 6600 zł.
Pani Starosto, dość brudnej polityki, zwłaszcza w tak trudnym dla Płońszczan i całej Polski czasie.
Z poważaniem,
Paweł Obermeyer
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Brawo Paweł!!! zrobiłeś dużo dla szpitala i Powiatu. dziękujemy
Więcej takich jak pan Paweł a miej tych " drugich " .
Szkoda ze nikt nie może dziś zrobić ze starostwem i starościną porządku. Ale to się zmieni szybcieciej niż ci decydenci dzisiejszej władzy sobie myślą!!!!! Człowiek który robił dobrą robotę dziś musi się tłumaczyć.!!! Pani też będzie bo ma pani z czego staroscino. Ja mam pytanie do starostwa Co przez te lata zrobiło dla szpitala co pani dziś zrobiła w dobie korona wirusa dla płońszczan. ????? Odpowiedź NIC !!!!!!!!!!!
Obrońcy Pana Dyrektora szpitala O P A M I E T A J C I E Nie ublizajcie sobie poznajcie prawdę a potem coś mówcie Dyrektor szpitala powinien dbać o leczenie chorych --- jak to było robione w Płońsk im szpitalu to nie trzeba chyba o tym pisać i mówić -- kroplowka kroplowka Dyjeta kroplowka Dyjeta do domu lub od razu na leczenie do Ciechanowa lub do Warszawy Dyrektor nie miał czasu na leczenie bo zajmował się biznesem poza szpitalnym Prowadził żywienie odchudzające nie tylko w Płońsk A od 2018 zajmował się inwestycja budowlaną i miał budować mieszkania na sprzedaż Czy szpital do tego ma służyć Proszę przeczytać protokół kontrolny dostępny na stronie urzędu powiatu I wtedy proszę ocenić słuszność Decyzji